„De ce aș plăti când există atâtea resurse gratuite?”

Shownotes / Timestamps:

00:00 Intro
01:12 Din ce perspectivă să ne uităm la consumul de informație
03:05 De ce consumul de informație nu aduce schimbare
04:50 Cumperi informație sau cumperi acces la schimbare?
05:16 De ce experiența mea a fost foarte diferită de experiența prietenului meu, la același eveniment
10:53 Cu atitudinea asta nu poți să-ți iei maximum din ceva
13:04 Evidența care mă scandalizează
16:45 Nu cumva le fac rău celor cărora le ofer chestii gratuite?
17:18 Care a fost diferența când am făcut același workshop gratuit și apoi contra cost
19:50 Cum folosești banii ca accelerator
21:21 Motivul pentru care eu nu aș participa la webinarii gratuite
26:11 De ce îți oferă cineva ceva gratuit
28:20 Te dezabonezi de la newsletter-ul care vrea să-ți vândă ceva?
30:46 Avem dreptul la conținut gratuit?

 

***

Salut. Sunt Andrei Roșca, change strategist.
Ceea ce urmează este transcrierea acestui episod din podcastul meu, ZeroPlus (0+).
Dacă îți place, te poți abona (gratuit!) AICI și vei primi pe mail mai multe resurse utile într-un proces de auto-cunoaștere și schimbare. Află mai multe!

***

Data trecută am vorbit un pic despre modul în care social media și oboseala noastră ne afectează capacitatea de a lua decizii și de a face schimbări în viețile noastre. 

Și am povestit în mod particular despre programe de training și programe de sesiuni 1 la 1 și cum cred că ne-ar ajuta să filtrăm, să le sortăm și să decidem care sunt mai bune pentru noi și care nu merită, pentru că de fapt acolo e vorba doar de marketing și poleială. 

Și a rămas ceva ce mai voiam să spun, care nu a intrat, pentru că nu am vrut să mă lungesc foarte mult în episodul trecut. Dar cred că e foarte important. E esențial chiar. 

Și este tot despre banii pe care alegem sau nu să-i investim în programe pentru dezvoltarea noastră personală. 

Reflexul de a consuma informație gratuită – un podcast gratuit, 100 de newslettere gratuite, un webinar gratuit, un grup de Facebook în care învățăm 7 pași pentru a face nu știu ce –  toate lucrurile astea, toate deciziile astea de a consuma informație gratuită par decizii bune, pare că ne economisesc resurse. 

Și de ce am plăti când am putea să mai intrăm un pic pe TikTok sau pe YouTube și să mai învățăm ceva de acolo? Că doar sunt resurse nelimitate pe internet. 

Ceea ce e corect! Sunt multe informații. Probabil că fiecare dintre noi am putea să ne petrece următorii 30 de ani învățând doar lucruri gratuite de pe internet. 

Însă, în spiritul discuției de data trecută în care am înțeles că rezultatul cel mai important în urma unui proces de dezvoltare este acțiunea – adică ne uităm la ce s-a schimbat efectiv în viața noastră și în ce moduri am acționat și cea mai relevantă modalitate de a măsura succesul unui act de dezvoltare – în spiritul acelei discuții avem nevoie să ne uităm la informațiile gratuite și din perspectiva commitment-ului. 

Să explic!
Dacă eu stau în seara asta pe TikTok și să zicem că TikTok-ul meu sau Instagramul meu sunt destul de curate, adică mi-am ales ce fel de informații vreau să îmi iau de acolo și primesc în mare parte know-how de dezvoltare personală, dezvoltare financiară, deci nu mă uit la glumițe și atât și are și o componentă educațională puternică TikTok-ul sau Instagramul meu. Și mă uit o oră astăzi și poate mâine mă mai uit jumătate de oră la un podcast, sau îl ascult pe YouTube

Eu cred că am făcut ceva pentru mine, că am făcut niște pași în direcția dezvoltării mele – pe zonele alea din viața mea pe care voiam să mi le dezvolt pentru că credeam că o să fiu mai fericit dacă mi le dezvolt – fie că e vorba despre relații, despre relația personală, profesională, fizică, financiară. 

Dacă eu am făcut pașii ăștia, eu am impresia în capul meu că am făcut ceva și că ar trebui să se schimbe ceva. 

Și de obicei nu se schimbă. 

Uneori se produc niște mici schimbări de mindset, se poate întâmpla, dar de obicei nu e cel mai eficient mod de a consuma informație pentru că e pasivă, cum vorbeam data trecută, și pentru că nu încurajează acțiunea. 

În momentul în care cumpăr un program, cumpăr acces nu doar la niște informații ci cumpăr acces la un proces de schimbare, adică îmi pot imagina că la sfârșitul acelui program sau acelui set de sesiuni 1 la 1 cu un change strategist, o să obțin o schimbare practică în viața mea. 

În momentul în care plătesc pentru ele, se schimbă ceva foarte puternic. Se schimbă commitment-ul. 

Și am o poveste în minte. Am zeci de-astea, dar am una care îmi vine în minte în mod particular. 

Acum câțiva ani am fost la un eveniment mai lung în afara țării, a durat vreo 5 zile, a costat 1000 și ceva de lire, a fost în Londra. 

Și a fost un eveniment foarte puternic pentru mine, a produs niște schimbări. M-am întors în țară, am făcut niște lucruri și printre lucrurile alea este și că am pornit acest podcast care cred că a adus valoare multor oameni, inclusiv mie sau poate în primul rând mie. 

Și la vreo două săptămâni după, m-am întâlnit cu un prieten foarte bun. Stăteam la masă la o terasă din Piața Victoriei din București și mă întreba ce mai fac. Și zic: „Uite, am fost la evenimentul ăsta!” Și mă întreabă: „Cum a fost?” 

Și mă entuziasmez și încep să-i spun: Păi, uite am făcut asta și mi s-a părut super tare asta și ajungeam în unele zile în camera de hotel și mai stăteam și mai scriam și-mi luam notițe și după aia când m-am întors în țară am făcut asta și asta și asta și per total sunt super happy și mi se pare că a fost o investiție foarte bună și de timp și de bani și chiar a meritat și mă bucur că m-am dus. Și am terminat cu: „Trebuie neapărat să te duce!” Că și el e genul care merge la multe programe. 

Și  în timpul ăsta el se uita la mine un pic nu chiar trist dar simțeam că ceva nu e ok și zice: „Am fost!” Zic: „Când ai fost?” Zice: „Eu am fost anul trecut”. Ăsta era un eveniment care se ținea o dată pe an. Și eu mă uitam la el și eram: „Aaa! Ai fost? Păi nu mi-ai zis că ai fost! Nu știam că ai fost”. Și el zice: „Da, fiindcă eu nu mi-am luat mai nimic”. 

Și ne uitam unul la altul, oameni cu valori foarte comune – în general ce îmi place mie îi place și lui, și invers, ne recomandăm genul ăsta de resurse – și nu înțelegeam ce se întâmplă. Era același eveniment. 

Și am început să-l întreb: „Stai puțin! Cât a durat? Nu a durat 5 zile? Și n-ați făcut asta? Și n-ați făcut așa?” 

Și el zice: „Bă, da, a fost la fel. Nu a fost rău, nu m-a dezamăgit, dar nu mi-am luat nici pe departe ce-mi povestești tu că ți-ai luat. A fost un eveniment ok, mă bucur că am fost, dar cam atât. Nu am făcut mare lucru după aia”. 

Și am început să discutăm să vedem de unde vine diferența asta, că ni se părea ciudat amândurora. Nu putem să avem experiențe atât de diferite. 

Și în foarte scurt timp am aflat de unde. El s-a prins, el și-a dat seama și mi-a zis: „Bă, tu cât ai dat pe bilet?” Și eu îi zic: „1000 de lire!” sau cât a fost. Și el zice: „Ah! Eu am fost pe gratis!” Zic: „Cum adică ai fost pe gratis?” Zice: „Da, am fost cu un grup. Am un prieten care avea niște invitații și am fost 3 prieteni și am mers pe gratis. Mi-am plătit doar avionul și cazarea, dar nu am plătit evenimentul”. 

Și în momentul ăla ne-am dat seama că engagement-ul nostru, commitment-ul nostru a fost foarte diferit. 

Eu m-am dus acolo cu intenția de a crește, de a mă dezvolta, dar și cu intenția de a-mi scoate cei 1000 de lire. 

Am plătit 1000 de lire, am plătit avionul, am mai plătit cazarea în Londra 4-5 zile scumpă, și mâncarea era scumpă atunci. Se apropia de 1500-2000 de lire. Voiam să-mi iau ceva de acolo și am fost full in

Am dat tot ce am putut. Ce îmi zicea ăla să fac, aia făceam, când ajungeam la hotel mai făceam și acolo și când m-am întors în țară am făcut niște schimbări care să merite. 

El nu. El s-a dus, s-a distrat un pic, îmi povestea: „Când nu îmi plăcea exercițiul sau ce zicea să facem, ieșteam și mă plimbam un pic pe afară jumate de oră și mă întorceam, dar și când stăteam pe acolo nu puneam mare presiune pe mine să scot neapărat ceva. Eram: Ok, mă bucur de chestia asta, să vedem ce iese!”. 

Nu e neapărat o atitudine greșită la el. Este o atitudine corectă dacă o corelăm cu nivelul de risc asumat. 

Omul era: „Mă distrez și eu cu ăștia doi prieteni timp de câteva zile și poate învăț ceva nou!” 

Ăsta e un tip de atitudine care e foarte diferită de: „Băi, eu am dat bani, și am dat ceva bani și vreau să-mi iau valoare!”. 

Și ăsta e un exemplu, dar am zeci de exemple de genul ăsta și inclusiv din viața mea, evenimente la care eu am fost gratuit, versus evenimente la care am plătit mulți bani. 

Și nu am nici un dubiu în mintea mea când vă spun asta, că cu cât am plătit mai mulți bani, cu atât mi-am luat mai multe din evenimentul ăla. 

Și nu întotdeauna este vorba despre calitatea evenimentului. 

Sigur că într-un eveniment de 8000 de pounds sau de euro se întâmplă niște lucruri care nu se întâmplă la un webinar de 200 de lei. Și nivelul la care se face treabă e mult mai ridicat. 


Dar nu e doar despre asta. Este și despre așteptările mele, este și despre faptul că am dat 100 sau 200 de lei pe un webinar sau un workshop și dacă îmi iau ceva, bine, dacă nu, nu. Poate spăl și rufele în timp ce-l ascult în background

Cu atitudinea asta nu poți să-ți iei maximum din ceva. 

Și din nou și eu sunt vinovat că fac asta uneori. Ideea este că atitudinea noastră este schimbată, dar de multe ori și presiunea pe care o punem pe trainer, pe change strategist, pe coach, pe terapeut, este mai mare. Punem o presiune fără să ne propunem asta. 

Punem o presiune pe a obține rezultate, pentru că a fost un sacrificiu pentru noi să mergem acolo. Nu a fost la modul: „Hai mă, că oricum ăștia 100 de lei îi dădeam pe pizza!”. Nu, n-a fost așa! A fost: „Băi, stai puțin că sunt niște mii de pounds. Eu am muncit pentru ăștia. Vreau să merite!”. 

Și asta ne face să punem niște întrebări pe care altfel nu le-am fi pus. Să ne gândim 5 minute în plus când altă dată nu am fi făcut-o. 

Și toate lucrurile astea se adună și fac ca experiența mea să fie foarte diferită de experiența prietenului meu la același eveniment, în care omul ăla de acolo a livrat același lucru. Nu el a făcut diferența. Commitment-ul nostru a făcut diferența. 

Am multe mii de ședințe 1 la 1 făcute cu oameni pe care i-am ajutat să schimbe diverse lucruri în viața lor în ultimii 10 ani. 

În ședințele astea uneori am avut momente în care poate am dat niște ședințe gratuite unor oameni, poate că am făcut o reducere mare unor oameni pentru că simțeam că nu-și permit, pentru că contextul a fost de așa natură. Și au fost mulți, majoritatea clienților, care au plătit prețul full

Care preț full per ședință a tot crescut în ultimii ani. Cu cât cererea a fost mai mare și cu cât timpul meu a fost mai limitat, cu atât m-am văzut nevoit să cresc prețul per ședință. 

Și pot să zic o chestie cu foarte mare certitudine. Oamenii care și-au luat cele mai multe lucruri din procesele lucrate cu mine sunt oamenii care au plătit mai mulți bani. E aproape outrageous pentru mine. 

Mă enervează că se întâmplă asta, dar mi-e super evident că se întâmplă, pentru că eu sunt genul care chiar își track-uiește și feedback-ul de la oameni, le notez, le țin și pot să mă uit la feedback-ul de acum 6 ani, de acum 5 ani, știu cât costa atunci o ședință. 

Și am oameni cu care am lucrat pe același tip de obiectiv, oamenii erau similari ca nivel de dezvoltare, eu am făcut cam aceleași lucruri, am fost acolo concentrat, am încercat să dau tot ce pot ca să-i ajut și unul a făcut schimbări de 6 ori mai mari în viața lui decât celălalt. 

Și poți să zici că oamenii sunt diferiți. Da, de acord, e o comparație la care tre’ să avem grijă, pentru că unii oameni sunt mai orientați către acțiune și alții mai puțin. 

Dar când am săpat un pic să-mi dau seama de ce unii și-au luat mult mai mult, de ce la unii a mers mai greu, aproape fără excepție am concluzionat că oamenii care plăteau mai puțin simțeau o presiune mai mică, simțeau că își mai permit să mai facă încă 6 ședințe din astea și e ok, nu trebuie să ne grăbim, iar oamenii care plăteau mai mult – mă refer nu neapărat la cât costa ședința, dar cât reprezenta pentru ei cât costa ședința, pentru că pentru unii oameni și 200 de lei poate să însemne foarte mult pentru că nu au, pentru că sunt într-o perioadă mai grea financiară. 

Ei! Cu cât miza era mai mare pentru ei și comminment-ul ăsta presupunea niște asumare de niște sacrificii, cu atât erau mai driven să schimbe lucruri și schimbau și făceau salturi mai mari în viața lor. 

Și e frustrant un pic pentru mine, pentru că știu că sunt foarte mulți oameni care nu-și permit anumite programe, care nu-și permit sesiuni 1 la 1. 

Unii nu-și permit să lucreze cu mine. Știu asta și încerc tot timpul să găsesc să mai fac și niște evenimente gratuite din când în când, să mai dau o reducere când pot, unde pot, adică să găsesc niște moduri prin care să mai ajut niște oameni care văd că altfel poate nu și-ar permite, sau nu acum. 


Dar în același timp nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva le fac rău făcând asta, pentru că ce văd eu și ce am confirmat cu alți oameni care fac genul ăsta de muncă, este că cu cât le este mai accesibil serviciul, cu atât își vor lua mai puține și cu atât se vor mișca mai încet. Și cel mai rău lucru pe care pot să-l fac, este să le dau lucruri gratuite. 

Mi s-a întâmplat să fac un workshop gratuit acum niște ani, cu anumite informații, cu anumite exerciții practice, și să-l fac gratuit cu 5 oameni, fiindcă nici eu nu știam cum o să iasă și am vrut să fac un test. 

Feedback-ul a fost pozitiv, oamenii și-au luat lucruri, dar nu a fost extraordinar. Era la nivelul la care nu știam dacă o să mai fac workshop-ul ăla vreodată. 

Mă gândeam: „Ok, mă bucur că ei și-au luat lucruri, până la urmă nu i-a costat nimic, deci normal că-s fericiți pentru ce și-au luat, dar pentru mine nu a generat impactul pe care mi l-aș fi dorit”. 

Și cu toate astea, 6 luni mai târziu sau un an mai târziu am decis să-l mai fac o dată, să mai încerc o dată. Și de data asta am cerut bani. Și am cerut multicei. Nu mai știu, 200-300 de euro pe un workshop mai lung. 

Informația și implicarea mea a fost 95% aceleași. Am schimbat două trei lucruri mici dar fundamental nimic mare în structură, pentru că aveam încredere în structura aia. 

Oamenii ăștia, similari ca tipologie cu primii, dar care plătiseră 250 de euro fiecare, și-au luat la sfârșitul acestui program de 3-4 ori mai mult decât ceilalți, obiectiv, din feedback: „Am făcut asta, am schimbat asta, m-a ajutat asta!”. 

E aceeași idee de mai devreme. Simplul fapt că au plătit i-au făcut să fie mai prezenți, să pună presiune pe ei să aibă rezultate, să pună presiune pe mine, să-mi pună întrebări. 

Au zis: „Băi Andrei, am înțeles asta, dar zi-mi eu cum schimb în viața mea? Ajută-mă!” Și eu a trebuit să găsesc soluții, poate să fiu mai precis, mai practic poate decât alte dăți. Nu a schimbat complet programul dar poate a schimbat un pic sesiunea de Q&A de la sfârșit. 

Și toate lucrurile asta au făcut ca toți oamenii care au participat la al doilea workshop, toți oamenii, să-și ia mult mai mult decât toți oamenii care au participat la prima sesiune. Deci nu e la modul că unii dintre ei și-a luat mai mult în a doua. Toți. 

V-am spus poveștile astea pentru că cred că subestimăm valoare pe care o au banii în capacitatea noastră de commitment

Și din nou o să spun ce spuneam și în episodul trecut de podcast. Dacă ești genul care se poate motiva și poate acționa fără să-și pună genul ăsta de acceleratoare, de commitment, fără să dea bani și să zică: „Ok, eu pot să merg și la programe și sesiuni gratuite că sigur îmi iau, pentru că sunt genul care își ia lucruri de acolo” și face lucruri, ok, atunci podcastul ăsta nu e despre tine. 

Dar dacă ești ca majoritatea oamenilor, inclusiv eu, atunci vrei să favorizez programele plătite și plătite chiar cu mulți bani. Cât îți permiți, în niște limite. Nu zic acum să ne apucăm să ne facem carduri de credit ca să mergem la programe, că nici aia nu e neapărat o soluție deșteaptă, dar să te întinzi la limita suportabilă de toleranță financiară pentru tine, pentru că asta va crește șansele ca tu să faci tot efortul să fii prezent și apoi să-ți iei maximum de acolo. 

Și ăsta e motivul principal pentru care eu, dacă aș fi în locul vostru, nu aș merge la webinarii gratuite. Ocazional s-ar putea să găsiți un webinar gratuit care să merite, dar căutarea aia obosește foarte mult și mai bine nu o faceți. Căutarea acelui gem din cele 100, care chiar a dat mai multă valoare – se poate întâmpla, sunt oameni care fac asta – dar cel mai probabil, valoarea pe care o veți lua va fi direct proporțională cu nivelul de implicare financiară pe care o aveți.

 
Din nou, îmi pare rău că funcționează așa, pentru că e o parte din mine care și-ar dori ca toată lumea să aibă acces la genul ăsta de lucruri gratuit, doar că experiența mea profesională și personală și din discuții cu alți oameni care fac același lucru, experiența mea îmi spune că cu cât dau mai multe lucruri gratuit, cu atât fac mai puțin bine. 

În plus, cred că obișnuindu-ne ca oameni consumatori de informație, de know-how, să consumăm multe lucruri gratuite, în mintea noastră devine mai puțin probabil ca noi vreodată să cumpărăm ceva, ceea ce face să devină mai puțin probabil ca noi să experimentăm creșteri, salturi cu adevărat mari în viața noastră. 

Devenim doar niște acumulatori de informații și ne păcălim că am făcut ceva, așa cum povesteam și în episodul trecut. 

A știi nu corelează în nici un fel cu nivelul de satisfacție în viață. Faptul că știi de 10 ori mai multe decât altcineva nu îți garantează că vei avea o viață mai fericită, din niciun punct de vedere.

 

Dacă știi și ești și orientat către acțiune și faci lucruri și le implementezi în viața ta, atunci da, asta face toată diferența din lume. 

Înainte să închei, îmi dau seama că mulți dintre oamenii care ascultă episoadele astea sunt un pic mai educați decât media. Sunt convins că înțelegeți mare parte din lucrurile pe care le spun aici și poate că unele dintre ele sunt concluzii la care ajunseseți deja și voi. 

Și mă bucură asta și mă bucură că pot să vorbesc cu niște oameni care sunt mai educați și mai evoluați. 


Tocmai fiindcă se întâmplă asta, m-ar ajuta pe mine, dar cred că și pe noi pe toți, să iei episodul ăsta și pe cel de dinainte, unul cu care simți că ai rezonat mai puternic, sau cu ambele, și să le dai unor prieteni. 

Să le dai cu forword, mail-ul sau link-ul la episoadele astea, ca să facem un pic de educație. 

Sigur ai măcar un coleg, un prieten care simți că ar beneficia și el. Poate participă la genul ăsta de programe, poate plătite, poate gratuite, poate că consumă multă informație gratuită și pare că nu se schimbă nimic. 

Ok, hai să facem asta, hai să împrăștiem un pic informațiile de genul ăsta, ca să schimbăm ceva în percepția oamenilor și să contracarăm un pic efectele informației gratuite. 

M-ar ajuta deci orice formă de share și de asemenea, dacă asculți asta și trezește ceva în tine de orice fel, dă-mi un relpy sau trimite-mi un mail pe [email protected], de exemplu și dă-mi orice fel de feedback, orice fel de idee cu care ai rămas. Mă ajută orice fel de feedback. Încerc să construiesc o conversație pe subiectele astea și aș vrea să o fac cu cât mai mulți oameni. 

Până data viitoare, îți doresc să găsești resurse utile pentru tine care te fac să acționezi și să ai puterea să reduci un pic din balastul ăsta de spam de informație cu care suntem bombardați în fiecare zi, cu know-how și know-how și totul e gratuit și să te întrebi: atunci când cineva îți dă ceva gratuit, ceva pentru care el muncește foarte mult, cum ar fi podcastul ăsta, sau un newsletter sau conținut pe social media, de ce ți-l dă gratuit? De ce ar munci cineva ore, zeci de ore, sute de ore și apoi ar da-o gratuit? 

Sigur, până la un punct poate să fie o nevoie de contribuție, de a da înapoi, de a genera impact. Știu sigur că la mine e. Apoi însă există și o dimensiune în care omul ăla are nevoie să-și facă viața sustenabilă. 

Eu nu pot să fac podcasturi 8 ore pe zi și să le dau gratuit, pentru că eu voi muri de foame dacă fac asta. Am nevoie ca o parte din alea 8 ore să mai și muncesc și să fac ceva și să produc niște bani. 

Bun, și atunci eu fac un podcast, parțial fiindcă vreau să ajut, parțial pentru că cred că făcând acest podcast pot ajunge la niște oameni care mai târziu, la un moment dat, când au suficientă încredere în mine, pot să aleagă să lucreze cu mine contra cost și să primească probabil de 10 ori mai multă valoare decât o dau gratuit, într-un mod în care și eu primesc niște valoare și atunci viața mea devine sustenabilă. 

Și asta este valabil pentru toți producătorii de conținut. 

Așa că, atunci când ascultăm un podcast, sau participăm la un webinar gratuit sau ne obișnuim ca o dată pe săptămână să citim un newsletter plin de informații, al oricui ar fi el, din România sau din afara țării, cred că e un pic de bun simț să acceptăm că la un moment dat cineva, într-un viitor, o să vină și o să spună: „Am programul ăsta care costă. Dacă vrei, ia-l. Cred că o să te ajute mult. Dacă nu vrei să-l iei sau nu-ți permiți să-l iei, nu-l lua, e ok!” 

Dar ce cred că nu este un comportament rezonabil și îl văd din ce în ce mai frecvent, din fericire mai punți la mine, dar îl văd foarte mult la oameni din jurul meu care produc și ei genul ăsta de podcasturi, de newslettere

Comportamentul nerezonabil este: „Vreau să primesc doar informații gratuite de la tine. Acuma de ce încerci să-mi vinzi ceva?” sau „Mă dezabonez de la newsletter-ul ăla pentru că și-a promovat ceva din care el face bani!”. 

Guys! Când am devenit atât de entitled? Când am ajuns la concluzia că ni se cuvine ca zeci, sute de oameni, traineri, coach, change strategiști, ce or mai fi ei, profesori, terapeuți, să muncească ore și ore în fiecare săptămână ca să pună în newslettere sau pe social media sau într-un podcast informații pentru care ei au plătit mii și zeci de mii de euro și să ni le dea nouă gratuit fără să ne ceară nimic la schimb vreodată? 

Când am ajuns să credem că asta-i normal? 

Eu nu cred că-i normal.

Și în ceea ce mă privește, și vreau să vorbesc doar pentru mine acum, eu cântăresc cu foarte mare atenție această perioadă – și ăsta e un gest de transparență faptul că spun asta – eu cântăresc din ce în ce mai mult în această perioadă opțiunea de a da din ce în ce mai puțin conținut gratuit. 

În primul rând pentru că cred că punând un preț pe el, voi ajuta mai mult oamenii, adică oamenii își vor schimba mai multe chestii în viață, din cauza lucrurilor pe care le-am enunțat deja. Deci cred că pot ajuta mai mult dacă pun un preț pe conținutul pe care îl dau, și în special mă gândesc la programe. 

Dar și fiindcă mi se pare că dând și dând și dând informații gratuite, contribui la acest trend în care noi oamenii suntem convinși, suntem brainwashed că informația ni se cuvine. 

Pur și simplu fiindcă existăm, avem dreptul să avem cărți, podcasturi, audiobook-uri și alte lucruri și să ne vină gratuit către noi și noi să nu facem niciun efort – și asta în sine este o problemă pentru că pe termen lung ne convinge că informația este tot ce avem nevoie – și că informația în același timp ne este available gratuit. 

Deci dacă tot ce avem nevoie pentru a ne schimba este informația și informația oricum abundă și ne vine gratuit, atunci noi nu mai tre’ să facem nimic. Noi putem să stăm așa și să lăsăm să circule în jurul nostru informație și o să ne fie bine. 

Iar eu din experiența mea de atâția ani în lucrul cu oamenii și citit psihologie știu că asta este greșit. 

Eu știu că este una dintre cele mai periculoase atitudini și vreau să mă asigur că nu fac parte, că nu contribui activ la asta. 

Vreau să mă asigur că respect ceea ce zic în formarea de change strategist pe care o fac odată pe an – e unul dintre principiile de bază, îl învățăm în primul modul – este: First, do no harm! Medicii știu asta foarte bine. 

Adică, poate ajuți pe cineva, poate nu ajuți, dar în primul rând nu le face rău. 

Ei bine, eu cred că continuând să dau tone de informații gratuite, încep să cred că s-ar putea să fac rău oamenilor. 

Așa că mă gândesc serios, nu e nici o decizie pe care am luat-o deja, dar mă gândesc destul de serios să limitez accesul la conținutul gratuit pe care îl dau. 

Nu zic că nu o să mai dau deloc, zic doar că încep să mă gândesc din ce în ce mai mult dacă nu cumva ajută mai mult să dau doar din când în când bucăți de know-how gratuite și în rest, cine vrea cu adevărat o schimbare, poate să lucreze cu mine. 

Și sigur că asta mă va face și pe mine mai fericit și îmi va aduce probabil mai mulți bani, dar mai mult decât atât, mi-ar aduce mai mult impact și mai mult meaning, sens, fiindcă chiar cred că aș putea să ajut oamenii mai mult așa. 

Nu în ultimul rând vreau să vă aduc aminte că podcastul ăsta are deja niște sute, dacă nu mii de ore și puteți oricând să-l luați de la capăt. Numai în podcastul ăsta și în newsletter-ul meu este informație gratuită pe care puteți să o implementați în următorii 10-15 ani din viața voastră, gratuit. 

Cred că ne-ar ajuta pe toți să ne tăiem din newslettere, din canale de social media care ne spamează cu informații și să ne concentrăm pe câteva. 

Clar, informația gratuită va exista în continuare, dar avem nevoie să înțelegem că e o diferență colosală în a parcurge pasiv niște informație pe orice canal și a participa într-o formă activă la un proces de schimbare, fie că e 1 la 1, fie că e un program de training, fie că e un alt tip de experiență. E o diferență colosală între astea două lucruri. 

Și când ajungem să le confundăm și să avem impresia că consumând 3 ore de YouTube pe zi, noi facem ceva, atunci devine periculos pentru noi și pentru viața noastră, pentru că avem impresia că ne schimbăm. Și nu schimbăm nimic.

***

Dacă ți-a plăcut acest episod, nu uita că poți să te abonezi la newsletterul 0+ (ZeroPlus) Insider și vei primi un ebook gratuit cu mai multe resurse utile într-un proces de auto-cunoaștere și schimbare.

Sau poți asculta mai multe episoade din podcastul 0+ ZeroPlus, pe oricare dintre platformele cunoscute de podcasturi:

Join 0+ Insider

Newsletterul 0+ Insider este cel mai bun loc unde să ne urmărești. Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce punem la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Ce NU vei primi? Informații superficiale, pline de cuvinte stufoase, concepte obosite și deja super-reciclate, “tips & tricks” sau “growth hacks”. Îți vom scrie doar când avem ceva valoros de împărtășit.

S-ar putea să te intereseze și:
Meniu
Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration