Salut. Sunt Andrei Roșca, change strategist.
Ceea ce urmează este transcrierea acestui episod din podcastul meu, ZeroPlus (0+).
Dacă îți place, te poți abona (gratuit!) AICI și vei primi pe mail mai multe resurse utile într-un proces de auto-cunoaștere și schimbare. Află mai multe!
***
Salut!
Astăzi este o zi destul de importantă pentru mine. Astăzi îmi lansez cartea în format audiobook, o carte la care am scris aproape un an și care se numește “Acum, Aici, Contezi”. Un ghid de conectare prin ascultare.
E un mix! E undeva între o carte de psihologie și una care se citește mai ușor. E o carte plină de povești și episoade, unele din viața mea, altele din sesiunile cu clienții, pe care le-am avut de-a lungul timpului.
Și vreau să-ți povestesc astăzi un pic despre faptul că poți să o cumperi și să o asculți pe change.ro/audiobook. Dar vreau să zic și două cuvinte despre cum am ajuns să scriu și apoi să înregistrez audio această carte.
Munca asta a mea de change strategist pe care o prestez de aproape 10 ani în diverse forme, presupune o componentă de intervenții strategice.
Ce înseamnă intervenții strategice? Înseamnă că dacă ne imaginăm împreună mintea umană cu toate complexitățile ei ca un perete imens pe care îl avem în față și acest perete este plin de roți și rotițe zimțate ca mecanismul unui ceas care se întrepătrund unele cu altele perfect, se îmbină perfect, ne putem imagina cu ușurință că uneori, poate când trecem printr-o perioadă mai complicată a vieții sau poate când resimțim prea mult stres, acest angrenaj poate să înceapă să scârțâie.
Ceva nu mai funcționează fix cum ne-am dori și ajungem să lucrăm cu cineva ca să ne ajute să depășim mai repede sau mai bine sau mai ușor o perioadă de schimbare din viața noastră.
Ei bine, munca asta a mea de change strategist presupune să mă uit la tot acest angrenaj, de cele mai multe ori împreună cu clientul, și să găsim acea rotiță, de obicei o rotiță foarte mică, pe care dacă o mișcăm un pic două trei grade mai la stânga sau mai la dreapta, prin faptul că ea este legată de alte roți și rotițe, reconfigurăm sistemul.
E ca și cum printr-o schimbare mică dar într-un punct strategic putem să generăm un efect de undă care impactează pozitiv toate zonele din viața noastră.
E o muncă de detectiv uneori și apoi de a interveni astfel încât, cu efort cât mai mic, să produci un efect cât mai mare.
Ei bine, fiindcă am avut această muncă făcută în ultimii 10 ani, la un moment dat am început să mă întreb cum ar arăta o schimbare de genul ăsta, strategică, la nivelul societății în care trăiesc.
De ce anume au nevoie oamenii? Dacă ar fi să schimbi un singur lucru în societatea în care trăiești, care ar fi ăla?
Concluzia mea a fost că avem nevoie de conectare, avem nevoie să ne conectăm profund cu alți oameni.
Dacă suntem introverți poate că ne sunt suficienți doi-trei oameni din viața noastră cu care să avem o conectare profundă. Dacă suntem extroverți, poate că avem nevoie de mai mulți.
În ambele cazuri însă ce am observat la oameni a fost o foame de conectare.
Uneori ea vine din faptul că ne izolăm de ceilalți, conștient sau nu.
Dar de cele mai multe ori, lipsa asta de conectare vine din faptul că nu am fost învățați să ne conectăm. Nu știm să o facem! Ceea ce duce la ideea că de multe ori ne simțim singuri în mijlocul oamenilor.
Iar această singurătate nu afectează doar cât de iubiți ne simțim, ci și capacitatea noastră de a performa în lumea în care trăim.
Majortitatea joburilor pe care le avem presupun interacțiuni cu alți oameni. Și dacă noi suntem inconfortabili în interacțiune cu alți oameni și nu știm să construim relații, atunci performanța noastră profesională este impactată negativ, este limitată.
Și avem, deci, această conectare pe care dacă am învățat-o, am putea să ducem o viață mai bună atât personal cât și profesional și să fim oameni mai buni, și deci, societatea ca întreg să funcționeze mai bine.
Și nu știu instrument mai bun de a facilita conectarea profundă cu alți oameni decât ascultarea.
Am scris pe pagina de prezentare a cărții mai multe detalii legate de beneficiile ascultării și cum funcționează, deci le găseșt pe change.ro/audiobook.
Vreau să subliniez unul singur aici:
Oamenii nu știu cât de multe nu știu legat de ascultare!
Sigur, vedem că un psihoterapeut sau un change strategist, sau un coach bun ascultă mai bine decât restul oamenilor din viața noastră, dar nu conștientizăm cât de multă informație pierdem atunci când vorbim cu cineva și noi nu știm cum să ascultăm.
Avem impresia că dacă auzim cuvinte, asta înseamnă că auzim toate cuvintele și că prindem conținutul informațional al celui care ne comunică ceva.
Doar că în practică, în experiența mea, diferența dintre oamenii care sunt antrenați și știu să asculte și cei care nu știu, nu este de 2% sau 3% sau 7%. Este de 1000%!
Oamenii care ascultă bine și știu să asculte, probabil că ascultă de 5, 10 ori mai bine decât cineva care nu este antrenat în asta.
E o diferență imensă!
Și asta mi-am dorit să obțin cu cartea. Să-i ajut pe oameni să își crească nivelul la care ascultă.
Mai întâi să înțeleagă toate nuanțele și toate substraturile și toate layer-ele care contribuie la ascultare și apoi să le dau și niște direcții prin care să poată să lucreze singuri sau împreună cu altcineva la a-și îmbunătăți aceste abilități de ascultare până la nivelul la care devin ireale. Fiindcă așa se vor simți!
Experiența mea din anii în care am antrenat oameni, am ținut training-uri de ascultare, este că după doar câteva săptămâni de atenție direcționată în această parte de ascultare, oamenii își schimbă major părți importante din viață.
Își îmbunătățesc relațiile, devin mai conectați, simt că aparțin, devin mai buni la locul de muncă.
E ca și cum câștigă niște arme secrete care îi ajută să decodifice ce spun și ce nu spun oamenii din fața lor.
Și sper să te ajute și pe tine în același fel, și mai mult decât atât, îmi doresc ca ascultând aceste 7 ore de conținut audio, să te simți ca atunci când mi-ai ascultat podcastul. Să simți că ne conectăm și acolo, și că timpul trece repede și nu se simte ca un studiu, ci se simte ca o experiență, ca o poveste.
Asta îmi doresc eu!
Acum, mi-ar plăcea foarte mult să îmi scrii și să îmi spui cum a fost pentru tine, odată ce ai parcurs cartea.
Și de asemenea, dacă ar fi să se întâmple lucrurile așa cum îmi doresc eu, mi-ar plăcea să o faci cadou oamenilor dragi din viața ta.
Și poți face toate lucrurile astea pe change.ro/audiobook.
Mulțumesc!
***
Dacă ți-a plăcut acest episod, nu uita că poți să te abonezi la newsletterul 0+ (ZeroPlus) Insider și vei primi un ebook gratuit cu mai multe resurse utile într-un proces de auto-cunoaștere și schimbare.
Sau poți asculta mai multe episoade din podcastul 0+ ZeroPlus, pe oricare dintre platformele cunoscute de podcasturi: