fbpx

Cea mai mare diferență între începători și veterani

Toți vrem să ne construim obiceiuri, toți încercam, însă unii par să reușească mai des (sau mai ușor?) decât alții.

Sunt multe motive pentru asta, am vorbit aici despre unul. Poate chiar cel mai important.

Ascultă episodul și pe:

    

***

Salut. Sunt Andrei Roșca, change strategist.

Ceea ce urmează este transcrierea acestui episod din podcastul meu, ZeroPlus (0+).

Dacă îți place, te poți abona (gratuit!) AICI și vei primi pe mail mai multe resurse utile într-un proces de auto-cunoaștere și schimbare. Află mai multe!

***

Cred că mi-am construit zeci de obiceiuri de-a lungul ultimilor 12-13 ani. De productivitate, nutriție, sport, meditație, strategie. În business nu mai spun. În același timp, am citit cam tot ce se putea citi pe tema asta.

Am lucrat și cu mulți clienți, atât pe formare de obiceiuri de genul reapucat de mers la sală, mâncat mai sănătos, citit mai mult, mers mai mult pe jos, dar, mai ales, pe a scăpa de obiceiuri care ne fac rău: fumatul, prea mult Facebook sau social media, prea multe seriale, urmărit YouTube până la 4 dimineața, alcool, iarbă sau orice obicei care simți că îți face rău.

După toate astea, acum un an și jumătate am construit un workshop despre obiceiuri și am ținut mai multe ediții, la care feedback-ul a fost foarte bun. În tot acest drum, am identificat mai multe bariere de care se lovesc cei care nu au atât de multă experiență în a lucra cu ei și cu obiceiuri.

Există o diferență mare, frapantă, chiar la începutul procesului. Este o diferență între cei cu mai puțină experiență și “veteranii” care lucrează cu ei de ani de zile. Începătorii au așteptarea că se vor apuca azi de un obicei, vor începe un obicei nou, și știu ei că au nevoie de 21 de zile în care să-l facă în fiecare zi, astfel încât să devină un obicei real. Se apucă astăzi și, dacă sunt suficient de motivați și încearcă suficient de tare, au impresia că ar trebui să le iasă din prima. 21 de zile consecutive și gata, s-a format obiceiul. Boom! “Mi-a ieșit.”

Veteranii știu că nu le va ieși aproape niciodată din prima. Chiar dacă și-au mai format cu succes 10, 20 sau 30 de obiceiuri până acum, tot nu le va ieși din prima. Va exista cel puțin un blocker acolo. În ziua 3 sau 7 sau 12 ceva se va întâmpla și vor întrerupe seria asta de minimum 21 de zile în care s-au ținut de noul obicei. Se va întrerupe și vor fi nevoiți să o ia de la capăt. Întotdeauna. Măcar o dată sau de două ori vor fi nevoiți să o ia de la capăt.

Miza pentru veterani nu este să le iasă din prima, ci să le iasă. Focusul este pe a nu se demoraliza atunci când se blochează, atunci când se întrerupe șirul. Focusul este pe a înțelege ce au greșit, a se asigura că nu se mai poate întâmpla niciodată același lucru, aceeași greșeală, și a relua iar seria de zile consecutive. Și iar, și iar, până când reușesc să formeze obiceiul.

Cu alte cuvinte, este un focus pe managementul stării emoționale, pe cum gestionăm așteptările și cum gestionăm o eventuală dezamăgire, nu un focus pe a face lucrurile perfect. 

Vom greși. Oricât de buni am fi, ne vom împiedica și, uneori, chiar vom cădea. Miza nu poate fi să nu cădem niciodată. Însă, așa cum i-a spus odată majordomul unui “prieten” de-al meu, miza poate fi să ne ridicăm.

Bruce Wayne : I wanted to save Gotham. I failed.

Alfred Pennyworth : Why do we fall sir? So that we can learn to pick ourselves up.

***

Dacă ți-a plăcut acest episod, nu uita că poți să te abonezi la newsletterul 0+ (ZeroPlus) Insider și vei primi un ebook gratuit cu mai multe resurse utile într-un proces de auto-cunoaștere și schimbare.

Sau poți asculta mai multe episoade din podcastul 0+ ZeroPlus, pe oricare dintre platformele cunoscute de podcasturi:

Join 0+ Insider

Newsletterul 0+ Insider este cel mai bun loc unde să ne urmărești. Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce punem la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele. Ce NU vei primi? Informații superficiale, pline de cuvinte stufoase, concepte obosite și deja super-reciclate, “tips & tricks” sau “growth hacks”. Îți vom scrie doar când avem ceva valoros de împărtășit.

S-ar putea să te intereseze și:
Meniu