Simți mereu nevoia să mai citești un pic, să te mai documentezi, să mai asculți un audiobook, dar nu ajungi să experimentezi tot ce înveți? Am vorbit despre prăpastia dintre a acumula informație și a pune în practică. Sper să te ajute.
Ascultă episodul și pe:
***
Salut. Sunt Andrei Roșca, change strategist.
Ceea ce urmează este transcrierea acestui episod din podcastul meu, ZeroPlus (0+).
Dacă îți place, te poți abona (gratuit!) AICI și vei primi pe mail mai multe resurse utile într-un proces de auto-cunoaștere și schimbare. Află mai multe!
***
Știi cum e atunci când ai o problemă pe care vrei să o rezolvi sau îți propui să realizezi ceva și trei zile mai târziu îți dai seama că nu te-ai apucat? Și patru luni mai târziu îți dai seama că tot nu te-ai apucat? Și amâni, procrastinezi și spui că mai bine mai citești o carte despre asta înainte sau mai bine mai dai un search pe Google sau mai faci un curs sau poate mai asculți un podcast. Sau poate că mai ai nevoie de trei sau șase luni în care să mai acumulezi niște know how, niște informații despre cum se face, despre cum eviți pericolele, să înveți de la alții ca să nu mai faci și tu aceleași greșeli.
Știi cum e? Are sens, nu? Ei bine, nu, nu are niciun sens. Îți explic imediat de ce.
Revenind la „cred că mai trebuie să citesc o carte sau să mai ascult la niște podcast-uri și apoi o să mă apuc”. Nu o să te mai apuci. Cred că ai nevoie de un moment de sinceritate cu tine. Cel mai probabil nu o vei face niciodată. Și știi de ce?
Nu fiindcă nu ai putea, nu fiindcă nu ai fi în stare, nu fiindcă nu ai suficient know how, nu fiindcă nu ai citit suficient. Ci fiindcă ai citit prea mult și ai ascultat prea multe podcast-uri și ești contaminat cu asta și crezi că știi exact soluția pentru toate problemele tale. Crezi că știi.
Începând din școala dar mai ales cu avântul industriei de dezvoltare personală, am urcat know how-ul ăsta pe un piedestal și avem impresia că dacă știm lucruri ar trebui să le și putem materializa, nu?
Ei bine, nu. Sunt skill-uri complet diferite. Una e să știi să citești și să înmagazinezi informație, alta este să execuți, să implementezi, să acționezi. Skill-uri astea două nici măcar nu curg unul din celălalt. Pare că ar curge, pare că mai întâi învățăm și apoi acționăm dar dacă ne uităm în jur vom vedea că este lumea plină de oameni care acționează și execută deși nu au învățat înainte mai nimic. Nu s-au documentat, nu sunt pregătiți și totuși acționează bine-mersi. Iar unora le și ies lucruri.
Frustrant, nu? Cum e aia? Să-ți iasă ceva fără să te fi gândit 12 ani la chestia aia înainte să începi să acționezi?
Dacă tot citești și asculți podcast-uri și tot înveți și nimic nu se schimbă în bine în viața ta, probabil că ai uitat ceva esențial: acțiunea.
Există această credință limitativă că knowledge is power. Că dacă știi teoretic cum funcționează un lucru, că a deține informația asta înseamnă putere. Knowledge is not power, ok? Informația nu e putere. Informația se transformă în putere abia atunci când faci ceva cu ea. Dacă faci ceva cu ea. Knowledge-ul de unul singur e doar o masturbare intelectuală. Poți să te păcălești o vreme că e sex dar știi foarte bine că nu e.
Soluția, dacă ești genul care tot citește și nu acționează, sugestia mea este să te oprești din învățat. Propune-ți ca șase luni să nu mai citești niciun articol, nicio carte de dezvoltare personală, să nu mai mergi la niciun curs. Îți va veni să o faci, vei avea reflexul ăsta de a scărpina această mâncărime intelectuală. Și când îți va veni să te scarpini, fă-o altfel decât până acum. Fă-o prin acțiune.
Folosește frustrarea aia, energia aia și canalizeaz-o către a face un pas mic către ceea ce vrei să obții. Pune mâna pe telefon, trimite mail-ul ăla, fă un to do list și execută primul pas, fă orice. Orice. Doar fă ceva!
Și conștientizează că a te mai expune la niște informație nu înseamnă că viața ta se va schimba neapărat în vreun fel. Ba chiar e probabil să rămână fix cum era. Ideea asta că „nu am chef să acționez dar măcar să învăț ceva pe subiectul ăla” este nocivă.
Este super utilă pentru oamenii care au acționat tot timpul, toată viața lor, fără să fi fost expuși la dezvoltare personală. Dar pentru cei ca tine care s-au supra expus la informație e nocivă. E doar un mecanism de coping. Te păcălești singur că a sta în zona de confort și a te mai documenta un pic legat de problema ta, de obiectivele tale, echivalează cu acțiunea. Îți dă iluzia că învățând ai făcut ceva și că mai devreme sau mai târziu asta ar trebui să se materializeze în ceva în viața ta, nu?
Și în timpul ăsta sute și mii de oameni acționează, greșesc, repară, acționează din nou și își schimbă viața în bine. Unii dintre ei scriu apoi cărți despre cum au reușit. Le scriu ca tu să le poți citi și să te mai păcălești încă o zi că ai făcut și tu ceva, ca ei.
Și da, ai mai făcut și tu ceva, doar că nu ca ei. Ei au acționat iar tu ai mai citit două pagini. Iar rezultatele reflectă direct diferența dintre teorie și practică.
Întrebarea este dacă vrei să ai o viață mai bună sau dacă teoretic vrei să ai o viață mai bună?
***
Dacă ți-a plăcut acest episod, nu uita că poți să te abonezi la newsletterul 0+ (ZeroPlus) Insider și vei primi un ebook gratuit cu mai multe resurse utile într-un proces de auto-cunoaștere și schimbare.
Sau poți asculta mai multe episoade din podcastul 0+ ZeroPlus, pe oricare dintre platformele cunoscute de podcasturi: